Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 400 g karkówki pokrojonej w steki o grubości w 1 cm
- 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
- 100 ml Sosu Hellmann’s Czosnkowego z jogurtem
- 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
- 6 Goździków z Indonezji Knorr
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 2 zielone ogórki
- 1 pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć w moździerzu na grube okruchy goździki oraz czarny pieprz.
- Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, Przyprawę do grilla Knorr, musztardę francuską i rozkruszone przyprawy. W marynacie umieść mięso i odstaw je na przynajmniej godzinę w chłodnym miejscu.
- Zamarynowane steki umieść na średnio rozgrzanym grillu i smaż je przez około 10 minut z każdej strony, aż zmiękną i nie będzie z nich wypływała krew.
- Przygotuj sos tzatziki. W tym celu obierz i usuń gniazda nasienne z ogórków i posiekaj pęczek mięty. Warzywa pokrój kosteczkę albo zetrzyj na tarce, a następnie całość połącz z sosem czosnkowym.
Etap trzeci – dodatki
Są niezbędne tak samo, jak marynata do mięsa! Sosy i dipy są w stanie znakomicie wydobyć głębię smaku z potraw i podkreślić ich walory. Ważne jest zachowanie umiaru. Nie szalej z czosnkiem i innymi przyprawami, gdy na ruszcie lądują ryby, owoce morza lub inne delikatne mięsa. Przygotuj także solidny zapas warzyw! Część z nich świetnie nadaje się do grillowania. Papryka, cukinia, kukurydza albo bakłażan są wybornym materiałem na pełne, wegetariańskie danie główne. Jednocześnie będą pysznym, chrupiącym dodatkiem do porcji mięsa. Większość z nich potrzebuje zaledwie kilku minut spędzonych nad żarem, więc są idealną opcją dla niecierpliwych. Z warzywami możesz poszaleć!
Skoro już o tym mowa, to nie bój się ich mieszania w najróżniejszych sałatkach. Wykorzystuj sezonowe warzywa, o które wiosną i latem naprawdę łatwo. Niech będą lekką przeciwwagą dla cięższych, mięsnych dań. Lekkie dressingi przygotujesz z oliwą, octem winnym i ziołami. Zależy ci na czymś prostym? Dobrze się składa! Naszą kolejną propozycją, w sam raz na grillowanie dla początkujących są szaszłyki po grecku. Nikt ze znajomych nie domyśli się, że występujesz w roli organizatora plenerowego przyjęcia po raz pierwszy.