Pascal Brodnicki znalazł sposób na to, jak w ciekawy sposób zaserwować najmłodszym warzywa. Wystarczy przygotować placuszki, po które zwykle bardzo chętnie sięgają dzieciaki, i uzupełnić ich recepturę dynią. Jest ona bardzo uniwersalnym warzywem, które wykorzystać możemy w różnoraki sposób w naszej kuchni, szczególnie jesienią. W formie placuszków, z dodatkiem sosu miętowo – jogurtowego, podbije podniebienia zarówno wszystkich milusińskich, jak i ich… rodziców!
Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
- posiekana cebula – 1 sztuka
- posiekany pęczek natki pietruszki – 1 sztuka
- mąka – 150 gramów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 50 mililitrów
- jajo – 3 sztuki
- starta dynia – 800 gramów
- sól i pieprz
- jogurt naturalny – 1 sztuka
- posiekany pęczek mięty – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- W miseczce rozmieszaj: jajka, startą dynię, pietruszkę, mąkę, sól i pieprz.
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placki o średnicy 4 cm przez 3 minuty z każdej strony.
- W międzyczasie wymieszaj jogurt z miętą, szczyptą soli i pieprzem.
- Podsmażone na złoto placuszki podawaj z sosem miętowo – jogurtowym. Bon appétit!