Strudel z brokułami

Zwykle strudel kojarzy się ze słodkim aromatem, jabłkami i cynamonem, to w wersji wytrawnej, bo z warzywami, smakuje równie dobrze. W przygotowaniu farszu sprawdzą się brokuły, do tego ser ementaler i ciasto francuskie.

strudel z brokułami

Posmarowane nadzieniem należy je ciasno zawinąć, tak aby po upieczeniu było zwarte. Strudel z brokułami to pomysł na pyszną, wegetariańską przystawkę.

Składniki:

  •  mała cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  brokuł
  •  jajko
  •  200 g ementalera
  •  czarny pieprz świeżo zmielony
  •  Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką
  •  ciasto filo
  •  4 łyżeczki oliwy z oliwek
  •  100 ml śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł pokrój w drobne różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie.
  2. Do garnka dodaj śmietanę, gotuj pod przykryciem około 3 minut, aż brokuły zrobią się miękkie. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką do zapiekanek, aby nadać aromatu, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty – sos powinien być bardzo gęsty.
  3. Garnek z brokułami odstaw na bok do przestygnięcia.
  4. Do brokułów dodaj jedno jajko i ser, całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  5. Na desce wyłóż trzy płaty ciasta do strudla, przesmaruj każdy płat z wierzchu oliwą, ułóż jeden na drugim. W środek wyłóż farsz z brokułów i sera. Brzegi ciasta zawiń do środka, następnie całość zroluj sztywno, starając się aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  6. Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 ͦC piekarniku, około z 25-30 minut do
    uzyskania złotego koloru.