Posmarowane nadzieniem należy je ciasno zawinąć, tak aby po upieczeniu było zwarte. Strudel z brokułami to pomysł na pyszną, wegetariańską przystawkę.
Składniki:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- brokuł
- jajko
- 200 g ementalera
- czarny pieprz świeżo zmielony
- Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką
- ciasto filo
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany
Sposób przygotowania:
- Brokuł pokrój w drobne różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie.
- Do garnka dodaj śmietanę, gotuj pod przykryciem około 3 minut, aż brokuły zrobią się miękkie. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką do zapiekanek, aby nadać aromatu, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty – sos powinien być bardzo gęsty.
- Garnek z brokułami odstaw na bok do przestygnięcia.
- Do brokułów dodaj jedno jajko i ser, całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Na desce wyłóż trzy płaty ciasta do strudla, przesmaruj każdy płat z wierzchu oliwą, ułóż jeden na drugim. W środek wyłóż farsz z brokułów i sera. Brzegi ciasta zawiń do środka, następnie całość zroluj sztywno, starając się aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
- Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 ͦC piekarniku, około z 25-30 minut do
uzyskania złotego koloru.