Polędwiczki wieprzowe po azjatycku

Kuchnia Dalekiego Wschodu staje się coraz bliższa polskim smakoszom. Choć kompozycje smakowe bywają zaskakujące, to wyraziste smaki, kuszące aromaty i kolorystyka sprawiają, że orientalnym potrawom nie można się oprzeć.

Polędwiczki wieprzowe po azjatycku

Kuchnię chińską można opisać jednym słowem: harmonia. Mimo że na jednym talerzu nieraz znajduje się kilkanaście składników, to smaki i aromaty idealnie ze sobą współgrają. Nuty słodkie, gorzkie, kwaśne i słone tworzą niebanalne, ale spójne kombinacje. Zwolennicy łagodniejszych smaków będą zachwyceni daniami z okolic Szanghaju. Na dobry i smaczny początek proponujemy przepis na polędwiczki wieprzowe po azjatycku.

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g grzybów shitake lub pieczarek
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, oczyść i pokrój w ćwiartki grzyby. Kapustę pokrój na mniejsze części.
  2. Oczyść mięso i pokrój je w paski.
  3. Polędwiczki podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Mięso połącz z grzybami, wlej wodę, wrzuć kapustę oraz wsyp zawartość opakowania Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos się zgęstnieje.