Kuchnię chińską można opisać jednym słowem: harmonia. Mimo że na jednym talerzu nieraz znajduje się kilkanaście składników, to smaki i aromaty idealnie ze sobą współgrają. Nuty słodkie, gorzkie, kwaśne i słone tworzą niebanalne, ale spójne kombinacje. Zwolennicy łagodniejszych smaków będą zachwyceni daniami z okolic Szanghaju. Na dobry i smaczny początek proponujemy przepis na polędwiczki wieprzowe po azjatycku.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 100 g grzybów shitake lub pieczarek
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 200 ml wody
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Umyj, oczyść i pokrój w ćwiartki grzyby. Kapustę pokrój na mniejsze części.
- Oczyść mięso i pokrój je w paski.
- Polędwiczki podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.
- Mięso połącz z grzybami, wlej wodę, wrzuć kapustę oraz wsyp zawartość opakowania Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos się zgęstnieje.