
Wychodzimy z założenia, że każdy dzień powinien być świętem. Jednak dni wolne od pracy mają swój urok, szczególnie rano, kiedy nigdzie się nie spieszymy, możemy odetchnąć, a przede wszystkim zjeść wielkie, smaczne śniadanie. Na ten świąteczny majowy poranek, proponujemy Wam pełnoziarniste pankejki z serkiem waniliowym i świeżymi owocami! W tym śniadaniu zakochają się nie tylko dzieci ale i dorośli!
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 serek waniliowy
- 100 g świeżych malin lub truskawek
Sposób przygotowania:
- W jednej misce mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj
- W drugiej misce połącz ze sobą mleko, miód, jajko i olej rzepakowy.
- Zmiksuj mleko z miodem i olejem, powoli dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, aż połączą się w jedną gładką masę.
- Odstaw ciasto na 10 minut do lodówki.
- Na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem, smaż z obu stron nieduże placuszki na wolnym ogniu. Do nakładania możesz użyć gałkownicy do lodów.
- Ułóż na talerzu 3 placuszki jeden na drugim, na górze połóż kleks z serka waniliowego i ułóż maliny.