
Gnocchi con le prugne – inaczej knedle ze śliwkami. Kojarzą się z przytulnym domem, opływającą w zapachy kuchnią i ostatnimi spadającymi z drzew owocami.
Składniki:
- 12 śliwek
- 50 ml słodkiego wina
- cukier do posypania owoców
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko „zerówka”
- 50 g tartego grana padano
- 150 g mąki
- sól do smaku
Do podania:
- bułka tarta
- cukier
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
- Śliwki pozbawiamy pestek, skrapiamy winem i posypujemy cukrem. Ziemniaki gotujemy. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy jajko, ser, sól i mąkę i krótko zagniatamy jednolite ciasto. Na zwilżonej dłoni układamy kawałek ciasta i robimy kieszonkę.
- Wkładamy do środka śliwkę i dołożywszy nieco ciasta, zamykamy ją w środku kluski.
- Knedle wkładamy do wrzącej wody, wyciągamy po minucie od wypłynięcia.
- Podajemy z bułką tartą z cukrem i masłem albo z masłem i tartym grana padano. Jak kto woli!
Smacznego!
Źródło: www.kukbuk.com.pl