Na pyszną potrawę nie trzeba długo czekać! Leczo można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zamiast na mięso – postawimy na kiełbasę. Możemy też zastąpić je boczkiem.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
- Przyprawa w płynie Delikat Knorr
- 50 dag cebuli
- 50 dag wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 6 sztuk świeżych listków bazylii
- 3 łyżki pieprzu
- oliwa z oliwek
- 2 pomidory
- 0,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Wędzony boczek pokrój w dosyć grubą kostkę i posyp słodką papryką w proszku. Zrumień go na rozgrzanej oliwie z oliwek.
2. Następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i dodaj do boczku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
3. Obierz cukinie, oczyść i opłucz, po czym pokrój w grubą kostkę.
4. Umyj pomidory, sparz je, obierz ze skórki i podobnie jak cukinie, pokrój w grubą kostkę.
5. Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr, dzięki czemu wywar będzie miał wyśmienity smak.
6. Dodaj cukinie oraz pomidory do garnka z boczkiem, dolej bulion.
7. Całość ponownie wymieszaj i duś na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Dodaj bazylię, i dla smaku przyprawę.