Składniki:
- 6 dużych marchwi
- 1 niewielki kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 średnie ziemniaki
- przyprawy: sól, pieprz, ostre curry, chili w płatkach, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
- świeży kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- mała puszka mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
- Warzywa – pietruszkę, ziemniaki, marchew i selera obieramy i kroimy w mniejsze kawałki
- Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
- Zalewamy wodą na wysokość 2 centymetrów ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie
- Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ziele i liść laurowy, a całość blendujemy
- Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, czosnek, starty imbir i mleczko kokosowe
- Doprawiamy ostatecznie solą, pieprzem, kurkumą, ostrym curru i chili
- Gotujemy ostatnie 2 minuty, aby zupa była gorąca
Smacznego!
źródło: Kukbuk
Przepis: Samar Khanafer, www.blogsamar.com
Zdjęcie: Piotr Wroniewicz.