Pulpeciki z soczewicy w sosie curry

W codziennym jadłospisie warto uwzględnić warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także produkty pełnoziarniste i zboża. Ważnym dodatkiem do dań powinny być, stosowane z umiarem, tłuszcze roślinne, czyli orzechy i nasiona lub tłoczone z nich oleje np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Pulpeciki z soczewicy w sosie curry
Pulpeciki z soczewicy w sosie curry

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 puszka gęstego napoju kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml wody
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaną cebulę i czosnek usmaż na oliwie. Dodaj soczewicę i 2 łyżki przyprawy curry.
  2. Wlej 250 ml wody i całość duś ok. 10-15 minut, aż większość płynu odparuje.
  3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kolejne 10 minut.
  4. Z tak przygotowanej soczewicy zrób kulki przypominające pulpety, a następnie usmaż je na oliwie i zdejmij z patelni.
  5. Na patelnię wlej napój kokosowy i dodaj 200 ml bulionu warzywnego oraz 1 łyżkę przyprawy curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje.
  6. Pulpeciki z soczewicy podawaj z dzikim ryżem oraz sosem, skropione limonką i posypane kolendrą.