Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przyprawy curry
- 150 g soczewicy czerwonej
- 50 g płatków owsianych
- 1 puszka gęstego napoju kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 250 ml wody
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
- Posiekaną cebulę i czosnek usmaż na oliwie. Dodaj soczewicę i 2 łyżki przyprawy curry.
- Wlej 250 ml wody i całość duś ok. 10-15 minut, aż większość płynu odparuje.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kolejne 10 minut.
- Z tak przygotowanej soczewicy zrób kulki przypominające pulpety, a następnie usmaż je na oliwie i zdejmij z patelni.
- Na patelnię wlej napój kokosowy i dodaj 200 ml bulionu warzywnego oraz 1 łyżkę przyprawy curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje.
- Pulpeciki z soczewicy podawaj z dzikim ryżem oraz sosem, skropione limonką i posypane kolendrą.