Pierwszą propozycją, która idealnie sprawdzi się na wiosenny lunch, jest sałatka inspirowana smakami Azji. Kurczak marynowany w sosie sojowym z imbirem, podany z dzikim ryżem i czerwoną pomarańczą zachwyca swoimi kolorami, jednocześnie dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Wszystkie elementy dania możesz przygotować wieczorem, aby następnego dnia cieszyć się zdrowym lunchem w kilka minut.
Składniki:
- ¼ szklanki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- dwie łyżeczki octu ryżowego,
- dwie łyżki świeżo startego imbiru,
- 680 g piersi z kurczaka,
- łyżka oleju,
- pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego.
Dressing:
- 2 łyżki octu ryżowego,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki świeżo startego imbiru,
- olej,
- pieprz.
Do podania:
- dziki ryż (ewentualnie komosa ryżowa lub kuskus),
- sałata rzymska,
- czerwona kapusta,
- czerwona pomarańcza,
- orzechy.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wymieszania w misce sosu sojowego, oleju sezamowego, octu i imbiru.
- Przełóż do mieszanki pokrojone w paski kawałki kurczaka i marynuj przez minimum 30 minut w lodówce.
- W tym czasie połącz ze sobą w niewielkim naczyniu składniki na dressing, poszarp zieleninę i odstaw ją na bok.
- Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju, a gdy będzie równomiernie zarumienione, dodaj do niego bulion i marynatę.
- Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Korzystając z multicookera, najpierw użyj funkcji smażenia, a następnie gotowania pod ciśnieniem – nastaw sprzęt na około 6 minut.
- Po wyjęciu mięsa, w tym samym naczyniu możesz przygotować także ryż. Jeśli postawisz na jego dziką odmianę czas obróbki termicznej wyniesie 35 minut (łącznie z 10-minutowym uwalnianiem się pary), natomiast biały będzie gotowy już po 8 minutach. To proste rozwiązanie pozwoli ograniczyć ilość naczyń do zmywania.
- Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu, z zieleniną i kawałkami pomarańczy.
- Całość posyp prażonymi orzechami, posiekaną kolendrą i polej dressingiem.