Sałatka rodem z Dalekiego Wschodu

Orientalna, smaczna i prosta!

Sałatka rodem z Dalekiego Wschodu
Sałatka rodem z Dalekiego Wschodu

Pierwszą propozycją, która idealnie sprawdzi się na wiosenny lunch, jest sałatka inspirowana smakami Azji. Kurczak marynowany w sosie sojowym z imbirem, podany z dzikim ryżem i czerwoną pomarańczą zachwyca swoimi kolorami, jednocześnie dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Wszystkie elementy dania możesz przygotować wieczorem, aby następnego dnia cieszyć się zdrowym lunchem w kilka minut.

Składniki:
  •  ¼ szklanki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • dwie łyżeczki octu ryżowego,
  • dwie łyżki świeżo startego imbiru,
  • 680 g piersi z kurczaka,
  • łyżka oleju,
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego.

Dressing:

  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka brązowego cukru,
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru,
  • olej,
  • pieprz.

Do podania:

  • dziki ryż (ewentualnie komosa ryżowa lub kuskus),
  • sałata rzymska,
  • czerwona kapusta,
  • czerwona pomarańcza,
  • orzechy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wymieszania w misce sosu sojowego, oleju sezamowego, octu i imbiru.
  2. Przełóż do mieszanki pokrojone w paski kawałki kurczaka i marynuj przez minimum 30 minut w lodówce.
  3. W tym czasie połącz ze sobą w niewielkim naczyniu składniki na dressing, poszarp zieleninę i odstaw ją na bok.
  4. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju, a gdy będzie równomiernie zarumienione, dodaj do niego bulion i marynatę.
  5. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Korzystając z multicookera, najpierw użyj funkcji smażenia, a następnie gotowania pod ciśnieniem – nastaw sprzęt na około 6 minut.
  6. Po wyjęciu mięsa, w tym samym naczyniu możesz przygotować także ryż. Jeśli postawisz na jego dziką odmianę czas obróbki termicznej wyniesie 35 minut (łącznie z 10-minutowym uwalnianiem się pary), natomiast biały będzie gotowy już po 8 minutach. To proste rozwiązanie pozwoli ograniczyć ilość naczyń do zmywania.
  7. Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu, z zieleniną i kawałkami pomarańczy.
  8. Całość posyp prażonymi orzechami, posiekaną kolendrą i polej dressingiem.