„W tym wypadku świetnie sprawdzą się nasiona roślin strączkowych takich jak: fasola, ciecierzyca czy soczewica. To nie tylko źródła białka o wysokiej wartości biologicznej, ale także witamin z grupy B, błonnika oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń czy fosfor. Ponadto zawierają one od 2 do 20% tłuszczu o bardzo dobrym składzie kwasów tłuszczowych – ok. 70% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone.”, opowiada żywieniowiec Knorr, Joanna Piekarska.
Propozycją jarskich pysznych posiłków są na przykład pulpety z soczewicy oraz pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta. A dla wielbicieli kuchni włoskiej – risotto z białych szparagów. Jeśli lubimy sięgać po przepisy z kuchni orientalnej, warto przygotować bezmięsny ryż z warzywami po chińsku. Cała gama barw na talerzu gwarantowana!
Pulpety z soczewicy
Składniki:
- 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 1 czerowna cebula
- 1 marchewka
- 150 g bułki tartej
- 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
- 20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Przepłucz soczewicę letnią wodą. Przełóż do garnka, wlej wodę do wysokości 1 cm nad powierzchnię.
- Dodaj bulion, by pogłębić smak, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. ½ godziny, aż soczewica będzie całkiem miękka.
- Zetrzyj marchew na tarce. Posiekaj warzywa: czosnek, cebulę i natkę pietruszki.
- Rozgrzej tłuszcz, zrumień cebulę i czosnek, dodaj marchewkę. Składniki smaż krótko – 2-3 minuty.
- Dorzuć miękką soczewicę, by nadal smażyć ok. 2 minuty.
- Całość zmiksuj w malakserze, by otrzymać gęsta masę.
- Odstaw farsz do ostudzenia, dorzuć bułkę, jajko i natkę pietruszki.
- Z gęstej pasty formuj niewielkie kulki, opanieruj w reszcie bułki tartej.
- Wyłóż blachę pergaminem i połóż na niej pulpety, lekko skrop oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pozostaw na ok ½ godziny.
- Wyłóż w momencie, gdy kulki uzyskają złoty kolor.
- Połącz Fix Knorr z pomidorami z puszki i zagotuj, by uzyskać idealną konsystencję sosu.
- Gotowe pulpety serwuj z sosem pomidorowym.