Pulpety z soczewicy

Czas się wykazać! Stworzenie wegetariańskiego obiadu to pole do popisu! Kto powiedział, że sycący posiłek to tylko ten z dodatkiem mięsa? Nic bardziej mylnego! Źródłem białka, niezbędnego dla naszego organizmu, mogą być produkty roślinne.

Pulpety z soczewicy

„W tym wypadku świetnie sprawdzą się nasiona roślin strączkowych takich jak: fasola, ciecierzyca czy soczewica. To nie tylko źródła białka o wysokiej wartości biologicznej, ale także witamin z grupy B, błonnika oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń czy fosfor. Ponadto zawierają one od 2 do 20% tłuszczu o bardzo dobrym składzie kwasów tłuszczowych – ok. 70% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone.”, opowiada żywieniowiec Knorr, Joanna Piekarska.

Propozycją jarskich pysznych posiłków są na przykład pulpety z soczewicy oraz pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta. A dla wielbicieli kuchni włoskiej – risotto z białych szparagów. Jeśli lubimy sięgać po przepisy z kuchni orientalnej, warto przygotować bezmięsny ryż z warzywami po chińsku. Cała gama barw na talerzu gwarantowana!
Pulpety z soczewicy

Składniki:

  • 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 1 czerowna cebula
  • 1 marchewka
  • 150 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz soczewicę letnią wodą. Przełóż do garnka, wlej wodę do wysokości 1 cm nad powierzchnię.
  2. Dodaj bulion, by pogłębić smak, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. ½ godziny, aż soczewica będzie całkiem miękka.
  3. Zetrzyj marchew na tarce. Posiekaj warzywa: czosnek, cebulę i natkę pietruszki.
  4. Rozgrzej tłuszcz, zrumień cebulę i czosnek, dodaj marchewkę. Składniki smaż krótko – 2-3 minuty.
  5. Dorzuć miękką soczewicę, by nadal smażyć ok. 2 minuty.
  6. Całość zmiksuj w malakserze, by otrzymać gęsta masę.
  7. Odstaw farsz do ostudzenia, dorzuć bułkę, jajko i natkę pietruszki.
  8. Z gęstej pasty formuj niewielkie kulki, opanieruj w reszcie bułki tartej.
  9. Wyłóż blachę pergaminem i połóż na niej pulpety, lekko skrop oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pozostaw na ok ½ godziny.
  10. Wyłóż w momencie, gdy kulki uzyskają złoty kolor.
  11. Połącz Fix Knorr z pomidorami z puszki i zagotuj, by uzyskać idealną konsystencję sosu.
  12. Gotowe pulpety serwuj z sosem pomidorowym.