
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- Kostka Rosołu z kury Knorr
- 50 ml śmietany 36%
- 150 g pieczarek
- 850 ml wody
- Cebula
- Łyżka natki pietruszki
- Bułka pszenna
- Mleko do namoczenia bułki
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania
- W misce z mlekiem odciśnij bułkę. Następnie przełóż do niej mięso mielone, wbij jajka i wsyp łyżkę siekanej natki pietruszki. Ugniataj składniki do momentu wytworzenia jednorodnej masy. Dopraw ją do smaku.
- Uformuj niewielkich rozmiarów pulpeciki i starannie obtocz je w mące. Obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na tej samej patelni, na której wcześniej przygotowywane było mięso. W międzyczasie podziel pieczarki na 8 części i dodaj je do smażącej się cebuli. Wsyp na patelnię pozostałą po panierowaniu mąkę, dokładnie wymieszaj ze składnikami i zalej szklanką wrzątku. Całość gotuj przez chwilę.
- Zawartość patelni umieść w garnku, dodaj 600 ml wody, śmietanę i zagotuj. Kiedy sos zacznie się gotować, umieść w nim przygotowane wcześniej pulpety, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, która podkreśli smak pulpetów, zmniejsz ogień i duś całość przez 20 minut.
- Przyrządzone danie serwuj z ziemniakami lub ulubionym rodzajem kaszy.