Przepis na walentynkową kolację

przepis na walentynkowa kolacje 4Przed nami Walentynki. Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację!

Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy wręcz przeciwnie, nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł!

Mamma Mia! przygotowała dla Was kilka przepisów na kolację w prawdziwym włoskim stylu, które z pewnością sprawią, że ten wieczór będzie wyjątkowo udany.
reklama

przepis na walentynkowa kolacje 1Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii

Składniki:
(dla 2 osób)
• 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia!
• 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 1 ząbek czosnku
• 1 papryczka chili
• 30 g selera naciowego
• 250 g czerwonej papryki
• 15 g masła
• 2-3 łodyżek pietruszki
• ok. 10 listków bazylii
• 1 łodyżka mięty
• 1-2 łodyżki szczypiorku
• 10 ml brandy
• Sól
• Pieprz

Przygotowanie
To niezwykle szybkie w przygotowaniu danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza aromatycznemu pesto ze świeżych ziół i oliwy z oliwek, które stanowi jego bazę. By uzyskać pesto, które jest znakomitym dodatkiem do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno, należy połączyć razem świeże, posiekane zioła i oliwę z oliwek.
Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je, razem z oliwą z oliwek, w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli.
Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część pokrojonej papryki odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji.
W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili.
Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée.
Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.

Makaron a’la Buccaneer

 

przepis na walentynkowa kolacje 2
Składniki:
(dla 2 osób)
• 200 g makaronu pióra Mamma Mia
• 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 100 g kalmara
• 80 g pomidorów
• 230 g małży
• 60 g cukinii
• 50 ml wywaru rybnego
• pietruszka
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Pokrój kalmara w cienkie paseczki. Starannie umyj małże, usuwając piasek.
W garnku podsmaż zmiażdżony ząbek czosnku na 10 ml oliwy, następnie dodaj kalmara i małże. Zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem, posyp odrobiną posiekanej pietruszki.
Pokrój cukinię i pomidory w drobne kawałki i podsmaż na patelni na pozostałych 10 ml oliwy.
Ugotuj makaron, dobrze go odsącz i wymieszaj w garnku z sosem z owoców morza, stale go podgrzewając. Zwiększ płomień, dodaj warzywa i dopraw do smaku.

Informacja:
Wywar rybny można przygotować z ości i głów wyfiletowanych ryb. Należy najpierw usunąć oczy oraz skrzela aby wywar nie zmętniał oraz nie zrobił się gorzki. Do wywaru można dodać pancerzyki krewetek oraz włoszczyznę.

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą

przepis na walentynkowa kolacje 1

Składniki:

• 350g makaronu spaghetti Mamma Mia
• 50g rukoli
• 50g migdałów bez skórki
• oliwa z oliwek
• sól
• pieprz
• oregano
• 150g tuńczyka w kawałkach (opcja)
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem(opcja), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu.
Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym

przepis na walentynkowa kolacje 3

Składniki:
• 200g makaronu pióra Mamma Mia
• 50 g wędzonego boczku
• pół cebuli
• 1 ząbek czosnku
• oliwa z oliwek
• 50 g suszonych pomidorów
• 200 g krojonych pomidorów z puszki
• sól i pieprz
• liście bazylii
• ser dojrzewający do podania

Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.