Przed nami Walentynki. Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację!
Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy wręcz przeciwnie, nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł!
Mamma Mia! przygotowała dla Was kilka przepisów na kolację w prawdziwym włoskim stylu, które z pewnością sprawią, że ten wieczór będzie wyjątkowo udany.
reklama
Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii
Składniki:
(dla 2 osób)
• 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia!
• 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 1 ząbek czosnku
• 1 papryczka chili
• 30 g selera naciowego
• 250 g czerwonej papryki
• 15 g masła
• 2-3 łodyżek pietruszki
• ok. 10 listków bazylii
• 1 łodyżka mięty
• 1-2 łodyżki szczypiorku
• 10 ml brandy
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie
To niezwykle szybkie w przygotowaniu danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza aromatycznemu pesto ze świeżych ziół i oliwy z oliwek, które stanowi jego bazę. By uzyskać pesto, które jest znakomitym dodatkiem do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno, należy połączyć razem świeże, posiekane zioła i oliwę z oliwek.
Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je, razem z oliwą z oliwek, w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli.
Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część pokrojonej papryki odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji.
W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili.
Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée.
Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.
Makaron a’la Buccaneer
Składniki:
(dla 2 osób)
• 200 g makaronu pióra Mamma Mia
• 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 100 g kalmara
• 80 g pomidorów
• 230 g małży
• 60 g cukinii
• 50 ml wywaru rybnego
• pietruszka
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Pokrój kalmara w cienkie paseczki. Starannie umyj małże, usuwając piasek.
W garnku podsmaż zmiażdżony ząbek czosnku na 10 ml oliwy, następnie dodaj kalmara i małże. Zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem, posyp odrobiną posiekanej pietruszki.
Pokrój cukinię i pomidory w drobne kawałki i podsmaż na patelni na pozostałych 10 ml oliwy.
Ugotuj makaron, dobrze go odsącz i wymieszaj w garnku z sosem z owoców morza, stale go podgrzewając. Zwiększ płomień, dodaj warzywa i dopraw do smaku.
Informacja:
Wywar rybny można przygotować z ości i głów wyfiletowanych ryb. Należy najpierw usunąć oczy oraz skrzela aby wywar nie zmętniał oraz nie zrobił się gorzki. Do wywaru można dodać pancerzyki krewetek oraz włoszczyznę.
Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą
Składniki:
• 350g makaronu spaghetti Mamma Mia
• 50g rukoli
• 50g migdałów bez skórki
• oliwa z oliwek
• sól
• pieprz
• oregano
• 150g tuńczyka w kawałkach (opcja)
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem(opcja), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu.
Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym
Składniki:
• 200g makaronu pióra Mamma Mia
• 50 g wędzonego boczku
• pół cebuli
• 1 ząbek czosnku
• oliwa z oliwek
• 50 g suszonych pomidorów
• 200 g krojonych pomidorów z puszki
• sól i pieprz
• liście bazylii
• ser dojrzewający do podania
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.