Najsłynniejsza brytyjska potrawa rodem z gorących Indii. Sekretem udanego curry jest patelnia, której używamy. Powinna przypominać woka i mieć grube dno.
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 średnie posiekane pomidory
- 50g pasty ze świeżego czosnku
- 2 zielone papryczki chilli
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 25 g papryczki chilli w proszku
- 25 g kurkumy
- 25 g Garam Masala
- 15 g suchej kolendry
- 15 g kminku w proszku + 10 g nasion
- 10 g pieprzu
- 10 g kardamonu
- Sól
Sposób przygotowania:
Rozgrzej ¼ szklanki oleju i dodaj nasiona kminku, pieprz i kardamon. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dopraw pastą Garam Masala i smaż kilka minut a następnie dodaj resztę przypraw. Zmniejsz ogień i dodaj pomidory. Odczekaj, aż pomidory się ugotują a nastepnie dodaj pokrojonego w kostki kurczaka. Wszystko razem smaż kolejne 5-7 minut, aż kurczak się ugotuje. Dopraw solą do smaku, dodając posiekane papryczki chilli i podsmażaj jeszcze chwilę. Podawaj ze świeżą kolendrą i imbirem. Smacznego!