Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty

Oto przepis na wyjątkową quesadillę z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty – lekko słodką, chrupiącą i idealnie doprawioną. Sprawdzi się jako szybki lunch, kolacja lub przekąska dla gości.

Składniki:

  • 1szt tortilla
  • 50g chorizo
  • 100g ser Edamski
  • 50g pomidorów pelatti
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g bazylii lub pęczek bazylii
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 50 g cukinii
  • 30g rukoli
  • 30g czerwonej cebuli
  • 50g mango
  • 5g mięty lub pęczek mięty
  • Sól, pieprz
  • Sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Blendujemy pomidory z czosnkiem, bazylią i przyprawami.

Tortillę rozkładamy, robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę, na następną ¼ chorizo i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie. Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.