
Kuskus pochodzi z krajów afrykańskich. Łączy w sobie cechy makaronu i kaszy i otrzymywany jest z pszenicy twardej.
Składniki na sałatkę:
- 1/2 szklanki suchego kuskus
- 8-10 suszonych pomidorów marki Ponti
- 1 nieduże awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g sera feta
- 10-12 zielonych oliwek z pastą paprykową marki Serpis
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
- 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób wykonania
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia.
- Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Oliwki kroimy na plasterki. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
- Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
- Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki.