Rabarbar w sałatkach? Wypróbuj koniecznie

Lubisz ciasto z rabarbarem? Jeśli nawet nie znasz jego smaku, na pewno obiło Ci się o uszy, że rabarbar jest pysznym dodatkiem do letnich ciast. Okazuje się, że na tym nie kończy się jego potencjał - świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek. Wykorzystaj dobrze trwający sezon na świeże warzywa i odkryj zalety rabarbaru.

salata_z_rabarbaremW kuchni zastosowanie znalazły jego pędy liściowe – zwykle czerwone, różowe lub zielone. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory, czy rabarbar jest warzywem czy owocem, a to właśnie przez tę specyficzną słodką nutę. Nauka klasyfikuje go jednoznacznie do warzyw z rodziny rdestowatych, choć na przykład Amerykanie uznają go za owoc ze względu na zastosowanie w słodkich deserach.

Kwaskowaty smakołyk pochodzi z Azji Środkowej i Syberii. Do Europy przywiózł go Marco Polo, natomiast w Polsce znany jest dopiero od XVIII w. Zalety? Rabarbar zawiera niewielkie ilości witamin A, E oraz C, kwasu foliowego, sporo błonnika i potasu. Chińczycy stosowali jego leczniczą odmianę już w czasach starożytnych (m.in. na bolące zęby, przeciwzapalnie i przeczyszczająco) i w Chinach do dziś znajduje się on w pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Już w XX wieku odkryto, że rabarbar jest źródłem polifenoli, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych.

Ze względu na ilość odmian sezon na rabarbar przyjemnie się wydłuża. Można go kupić na straganie, w markecie lub hodować w przydomowym ogródku. Pędy rabarbaru można obrać ze zdrewniałej i twardej warstwy zewnętrznej. Ważne, aby przygotowując potrawę, odrzucić jego korzeń i liście, ponieważ zawierają szkodliwy kwas szczawiowy.

Rabarbar & kurczak

“Rabarbar może stanowić składnik diety wszystkich dbających o linię” – mówi Iwona Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. „100 gramów zawiera jedynie 21 kalorii! Jednocześnie można z nim przygotować pożywne i wartościowe danie, np. łącząc z piersią indyka czy kurczaka” – dodaje Niegowska. Jaki zatem jest pierwszy pomysł na sałatkę? Rabarbar będzie pasował do sałaty i pomidorków cherry. Aromatu nada całości odpowiednio przyprawione mięso. Aby mieć gwarancję smaku, można wybrać Naturalną przyprawę do kurczaka pikantną Knorr, której mięso drobiowe zawdzięcza apetyczny kolor oraz nutę pikantności.

Poniżej przepis na Sałatkę z rabarbarem i kurczakiem z grilla:

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4
Trudność: łatwe
Składniki warzywa, drób

Składniki:

  •  Pierś z kurczaka – 2 szt.
  •  Naturalna przyprawa do kurczaka pikantna Knorr – 1 łyżka
  •  Rabarbar – 2 gałązki
  •  Sos sałatkowy czosnkowo ziołowy Knorr – 1 opakowanie
  •  Mieszanka sałat – 120 g
  •  Pomidorki cherry – 150 g
  •  Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  •  Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka dopraw przyprawą Knorr i usmaż na patelni z olejem z obu stron. Przyprawa nada mięsu nuty pikantności i przyjemnego ziołowego smaku.
  2. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na jeszcze ciepłą patelnię, na której usmażone zostało mięso. Podgrzej przez 1 minutę i przełóż do miski.
  3. Sałaty umyj, osusz, porwij na mniejsze liście, pomidorki przekrój na pół i dodaj do rabarbaru. Stwórz aromatyczny, czosnkowo-ziołowy sos, mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody, następnie wszystkie składniki wymieszaj z sosem.
  4. Mięso potnij w paski i podawaj z sałatką.
    Sałatka najlepiej będzie smakować z grzankami lub pieczywem.

Rabarbar & ryby

Zdecydowanie rabarbar to nie tylko pyszne ciasta i gaszący pragnienie kompot. Jeśli pasuje do mięsa, czemu nie przeprowadzić eksperymentu z rybą? Szefowie kuchni Knorr mają coś specjalnie dla smakoszy wędzonego łososia – przepis na sałatkę, w której oprócz rabarbaru znajdą się liście botwinki i mieszanka sałat.

Wypróbuj Rabarbarową sałatkę z wędzonym łososiem:

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Trudność: łatwe
Składniki warzywa, ryba

Składniki:

  •  Wędzony na gorąco łosoś – 1 filet ok. 300 g
  •  Rabarbar – 1 gałązka
  •  Sos sałatkowy koperkowo ziołowy Knorr 1 opakowanie
  •  Mieszanka sałat – 120 g
  •  Liście botwinki – pół pęczka
  •  Pomidorki cherry – 150 g
  •  Oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Łososia porwij na mniejsze kawałki, pozbywając się skóry i ości.
    Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na ćwiartki.
    Sałaty i botwinkę porwij na mniejsze liście.
  2. Sos sałatkowy wymieszaj z oliwą, trzema łyżkami wody i następnie z pozostałymi składnikami sałatki. Sos nada sałatce pysznego koperkowo-ziołowego smaku, który bardzo dobrze komponuje się z łososiem.
  3. Sałatkę podaj z bagietką i masłem ziołowym. Dodatkowo możesz posypać ją płatkami migdałów.