Roladki naleśnikowe z łososiem i sosem musztardowym

Nie masz pomysłu na przekąskę, a chciałabyś podać coś nietypowego? Wypróbuj nasz przepis na roladki z łososiem!

Roladki naleśnikowe z łososiem i sosem musztardowym

Mięso i warzywa to podstawa niemal każdego dania, ale warto spróbować także ryb z dodatkiem musztardy, która pogłębi smak potrawy, dodając jej świeżości oraz wyjątkowego aromatu. To połączenie świetnie sprawdzi się jako przekąska.

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
  • 2 łyżki serka creme fraiche
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 garść kiełków buraka
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 25 ml soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj ze sobą mąkę, jaja, mleko, sól oraz wodę (ilość według uznania), aż powstanie gładkie ciasto.
  2. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.
  3. Połącz łososia, serek, jogurt, kapary i pieprz. Dodaj sos sałatkowy i zmiksuj.
  4. Usmażone naleśniki posmaruj musem i zawiń. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
  5. W miseczce wymieszaj pozostałą część jogurtu, sok z cytryny, musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki.
  6. Naleśniki rozwiń z folii, pokrój na roladki o grubości 3 cm.
  7. Ustaw je pionowo na półmisku, następnie na każdą roladkę nałóż łyżeczkę sosu i udekoruj kiełkami z buraka.