Mięso i warzywa to podstawa niemal każdego dania, ale warto spróbować także ryb z dodatkiem musztardy, która pogłębi smak potrawy, dodając jej świeżości oraz wyjątkowego aromatu. To połączenie świetnie sprawdzi się jako przekąska.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 200 g mąki jaglanej
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 100 g łososia wędzonego
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
- 2 łyżki serka creme fraiche
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 garść kiełków buraka
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 25 ml soku z cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj ze sobą mąkę, jaja, mleko, sól oraz wodę (ilość według uznania), aż powstanie gładkie ciasto.
- Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.
- Połącz łososia, serek, jogurt, kapary i pieprz. Dodaj sos sałatkowy i zmiksuj.
- Usmażone naleśniki posmaruj musem i zawiń. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
- W miseczce wymieszaj pozostałą część jogurtu, sok z cytryny, musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Naleśniki rozwiń z folii, pokrój na roladki o grubości 3 cm.
- Ustaw je pionowo na półmisku, następnie na każdą roladkę nałóż łyżeczkę sosu i udekoruj kiełkami z buraka.