Nawet początkujący adept sztuki kulinarnej będzie potrafił wyczarować z niej coś pysznego. Doskonałym pomysłem na smakowity posiłek jest gęsta zupa dyniowa z pestkami dyni i słonecznika, która dzięki dodatkowi curry fantastycznie rozgrzeje w chłodny dzień. Rozgrzewającej zupy dyniowej po prostu nie może zabraknąć w jesiennym menu.
Rozgrzewająca zupa dyniowa
Składniki:
- 500 g obranej i wydrążonej dyni
- 3 ziemniaki
- cebula
- 1 litr bulionu
- garść Pestek dyni Siesta
- garść Słonecznika łuskanego
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz, cukier do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zeszklij posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju.
- Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i surowe ziemniaki.
- Po chwili dodaj curry. Po około 5 minutach smażenia, wlej bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Całość zmiksuj, przypraw do smaku i udekoruj prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Smacznego!