Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną

Szukasz pomysłu na obiad? Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną to świetny pomysł na pożywny posiłek w chłodne, jesienne dni!

zapiekanka estońska
Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną

W jesienne dni często mamy ochotę na treściwe, pożywne dania, które nie wymagają zbyt wielu przygotowań. Do takich posiłków należą między innymi zapiekanki, które podstawą są kasze lub makarony. Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. To świetna propozycja, by urozmaicić jesienne menu!

Zapiekanka estońska – składniki:

  • 200g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
  • 900g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 cebule posiekane drobno
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę
    wymieszać z cebulą.
  3. W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.