Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami

Łosoś - świetnie smakuje podany w formie tatara albo carpaccio. Można go smażyć, dusić, piec, jak również… grillować. W takiej formie z pewnością zasmakuje wszystkim naszym gościom. Szczególnie, jeżeli podamy go na chrupiącej grzance otoczonej ziołami:

Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 8 szt. krewetek
  • 2 szt. sałaty lub innej sałaty
  • 1 opak. suszonych pomidorów
  • 1 bagietka
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrojonego na kostkę o boku 2 cm i krewetki posyp Przyprawą do kurczaka Knorr, dzięki której nabiorą idealnego smaku. Tak przygotowane składniki naprzemiennie nabijaj na wykałaczki do szaszłyków.
  2. Polej szaszłyki niewielką ilością oliwy i poukładaj je na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla. Każdą ze stron smaż po 2-3 minuty.
  3. Pokrojone na skos kromki bagietki ułóż na grillu i przypiecz z każdej ze stron. Tak przygotowane kawałki pieczywa posmaruj z wierzchu sosem czosnkowym.
  4. Rukolę przełóż do miski i skrop 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów, wymieszaj i połóż tak przygotowaną sałatę na każdej z przygotowanych wcześniej grzanek.
  5. Szaszłyki połóż na grzanki. Podawaj skropione sokiem z cytryny.

Smacznego!