Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 ananas
- 1 opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 strąk papryczki chili czerwonej lub zielonej
- 2 jajka
- 200 g marchewki
- ćwierć szklanki rodzynek
- pół szklanki prażonych orzechów nerkowca bez soli
- 1 limonka
- 4 cm kłącza galangalu lub imbiru
- 4 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 1 pęczek natki kolendry
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Posiekaj kolendrę, chili, czosnek, dymke i szczypior. Na grubych oczkach tarki zetrzyj marchewkę. Wydrąż ananasa, przekrój na pół i pokrój w drobną kosteczkę. Ugotuj ryż. Otrzyj limonkę ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na suchej patelni lub w piekarniku upraż orzechy. Zetrzyj na tarce imbir.
- Na dużej patelni lub w woku, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż czosnek, chili i dymkę. Kiedy składniki się zarumienią, dodaj marchewkę i smaż ją, aż lekko zbrązowieje. Dodaj kawałki ananasa i smaż dopóki nie zacznie się karmelizować. Odsuń składniki na skraj patelni, a na środek patelni wbij dwa jajka. Smaż je, a następnie dodaj przyprawę Czerwone Curry Knorr, ryż, imbir, orzechy, startą skórkę i sok z limonki, a także rodzynki.
- Wszystko wymieszaj i dopraw sosami rybnymi, sojowymi i posiekaną natką kolendry. Gotowy ryż serwuj w wydrążonych połówkach ananasa.