Smak wakacji – Sałatka brazylijska

Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, soczystej pomarańczy, krewetek, cebulki i orzechów nerkowca to pyszna propozycja o zachwycającym wyglądzie!

 

Sałatka brazylijska
Smak wakacji – Sałatka brazylijska

Sałatka brazylijska to mix sałat, pyszne krewetki i oliwa z limonką. Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki. Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna Sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz.

Sałatka brazylijska

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
  • 6 krewetek koktajlowych
  • 1 garść prażonych orzechów nerkowca
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1 łyżka masła
  • sok z ½ limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle.
  2. Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy.
  3. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  4. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

Ważne, by przed przygotowaniem krewetki były oczyszczone z niejadalnych części – pancerzyków i ogonków, a gdy sięgamy po krewetki mrożone – by były one wolno rozmrażane. Pamiętajmy, by nie piec czy też nie smażyć ich zbyt długo, gdyż mogą stać się twarde i gumowate, a przez to mniej smaczne. Tak przygotowane krewetki serwować możemy w towarzystwie grzanek, a także jako dodatek do sałatek czy makaronu.