Sałatka brazylijska to mix sałat, pyszne krewetki i oliwa z limonką. Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki. Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna Sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz.
Sałatka brazylijska
Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
- 6 krewetek koktajlowych
- 1 garść prażonych orzechów nerkowca
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pomarańcza
- 1/3 pęczka kolendry
- 1 łyżka masła
- sok z ½ limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle.
- Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy.
- Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
- Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.
Ważne, by przed przygotowaniem krewetki były oczyszczone z niejadalnych części – pancerzyków i ogonków, a gdy sięgamy po krewetki mrożone – by były one wolno rozmrażane. Pamiętajmy, by nie piec czy też nie smażyć ich zbyt długo, gdyż mogą stać się twarde i gumowate, a przez to mniej smaczne. Tak przygotowane krewetki serwować możemy w towarzystwie grzanek, a także jako dodatek do sałatek czy makaronu.