Rogaliki kojarzą się nam raczej z czymś słodkim. Co powiecie jednak na wytrawne rogaliki w cieście francuskim w wersji warzywnej, ze szparagami? Przedstawiamy prosty i zdrowy przepis. To również smaczny i ciekawy pomysł na niecodzienne śniadanie, podwieczorek, czy przekąskę serwowaną na imprezie.
Danie oczywiście możemy przyrządzić również i w wersji wegetariańskiej, zamieniając wędzoną polędwicę na dowolne, ulubione warzywo, czy też wegetariański zamiennik mięsa.
Składniki:
- pęk zielonych szparagów
- kilka plastrów sera żółtego
- polędwica wędzona
- sól
- zielone pesto
- 1 jajko
- ciasto fancuskie
Rogaliki w cieście francuskim – sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie tniemy na równe kwadraty.
- Na każdym układamy plasterek polędwicy wędzonej, smarujemy pesto i przykrywamy żółtym serem.
- Na środku kładziemy oczyszczone i pokrojone w mniejsze części szparagi (ilość wedle uznania) i zawijamy różki ciasta tworząc rogaliki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250°C, a rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rożki smarujemy jajkiem, posypujemy solą i pieczemy przez około 20 minut.
Smacznego!