Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami

W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy.

salatka brokulowa z zurawina

Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto
zadbać, aby na stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które
zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem.

Składniki:

  •  1 duży brokuł
  •  2 czerwone cebule
  •  1 jabłko
  •  100 g słonecznika Bakalland
  •  100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  •  250 g żurawiny Bakalland
  •  15 plasterków baleronu
  •  1/3 szklanki octu
  •  3 łyżki brązowego cukru
  •  3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki, dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł.
  3. Wszystko delikatnie mieszamy z sobą.

Przygotowujemy sos:

  1. podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę.
  2. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.