Marynata do mięsa z grilla jest bardzo ważna. Aby mięso było kruche i soczyste, warto poddać go marynacie. Najlepsza, którą możemy polecić to ta do jasnego drobiu!
(na 1kg)
Składniki:
- 250 ml gęstego jogurtu
- skórka tarta z 1 cytryny
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka kardamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z porcjami mięsa.
- Marynujemy do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdejmujemy marynatę.
Marynata do wieprzowiny
(na 1kg)
Składniki:
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki majeranku
- 2 goździki
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki musztardy sarepskiej.
Przygotowanie:
- W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól. Dodaj majeranek i czosnek i utłucz na miazgę.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Porcje mięsa natrzyj marynatą na 3 godziny przed wrzuceniem na ruszt.Autor: szef kuchni Adam Chrząstowski / Ed Red, Kraków