Można jednak znaleźć odmiany będące połączeniem mleka owczego, krowiego i koziego, często uzupełnione o odrobinę mięty. Dodatek krowiego mleka jest efektem działania producentów dążących do obniżenia ceny, wpływa on jednak na tradycyjny charakter sera Halloumi.
„Ser Halloumi nie jest jeszcze zbyt popularny w polskiej kuchni. Zaczyna się to jednak zmieniać. Na Cyprze, skąd ten rodzaj sera się wywodzi, podawany jest on jako przystawka, często w towarzystwie melona. Jednak ze względu na wysoką temperaturę topnienia, polecam przygotowanie go na grillu.
Po opieczeniu na ruszcie nie zmieni on swojego kształtu, jednak w środku nabierze wyjątkowej, puszystej konsystencji. Taki ser możemy wykorzystać później na przykład do przygotowania sałatki” – poleca szef kuchni Knorr.
Sałatka grecka z serem Halloumi
Składniki:
- ser halloumi – 1 opakowanie
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 opakowanie
- papryka czerwona – 1 sztuka
- papryka żółta – 1 sztuka
- papryka zielona – 1 sztuka
- pomidorki malinowe – 10 sztuk
- cebula czerwona – 1 sztuka
- oliwki czarne – 1 opakowanie
- ogórek – 1 sztuka
- oregano – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Pokrój ser w plasterki. Smaż go bez dodawania tłuszczu na patelni grillowej dotąd, aż po obu stronach sera pojawią się paski.
- Papryki dobrze wyczyść. Usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w 1-centymetrową kostkę. Ogórka także umyj i pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
- Pokrój cebulę w plasterki (tak, by powstały pierścienie), a pomidorki przekrój na pół.
- Wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr z kilkoma łyżkami wody i oliwą, będzie to znakomite uzupełnienie gotowej sałatki.
- Do sosu dodaj ogórka, papryki, oliwki oraz pomidorki i wymieszaj całość. Przełóż sałatkę do większej miski. Na wierzch wyłóż cebulę, plasterki sera i dodaj oregano.