Składniki:
- 4 buraki
- 200 g zielonej sałaty
- Sos sałatkowy francuski Knorr
- Kilka listków cykorii
- 150 g sera typu blue
- 100 g orzechów włoskich
- Łyżka miodu
- Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Starannie umyte buraki skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą morską. Tak przygotowane zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 170⁰ C piekarniku przez godzinę. Następnie odstaw upieczone warzywa do ostygnięcia.
- Wymieszaj intensywnie ziołowy Sos sałatkowy francuski Knorr z 3 łyżkami oliwy i niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu miód i wybrany ocet.
- Buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i wymieszaj z orzechami w misce. Następnie na talerzu wyłóż liście cykorii, a na nich mieszankę buraczano-orzechową i liście zielonej sałaty.
- Pokruszonym serem typu blue posyp wierzch sałatki. Polej całość przyrządzonym wcześniej sosem.