Tradycjonalistów, dla których grill jednoznacznie kojarzy się z karkówką, zachęcamy do spróbowania steków. Marynata połączona z dwoma rodzajami musztardy stworzy idealny duet, zmiękczając mięso oraz ułatwiając jego pieczenie. Musztardowe steki z karkówki to pyszna potrawa, która pozwoli delektować się wyrazistym smakiem z każdym kęsem!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 500 g karkówki
- 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Knorr
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki musztardy d’jon
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Potnij karkówkę na plastry o grubości 2 centymetrów.
- Wymieszaj w naczyniu olej, posiekaną natkę pietruszki, dwa rodzaje musztardy, sos sojowy, miód oraz przyprawę do wieprzowiny.
- Dokładnie posmaruj marynatą mięso i odstaw na co najmniej dwie godziny.
- Grilluj zamarynowane steki na średnio rozgrzanym grillu przez około 7 minut na każdej ze stron.
- Serwuj z pieczonymi ziemniakami.