Musztardowe steki z karkówki

Musztardę najczęściej kojarzymy z sezonem grillowym, w którym nie może jej zabraknąć na biesiadnych stołach. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa jako dodatek, a także składnik marynat oraz sosów.

Musztardowe steki z karkówki

Tradycjonalistów, dla których grill jednoznacznie kojarzy się z karkówką, zachęcamy do spróbowania steków. Marynata połączona z dwoma rodzajami musztardy stworzy idealny duet, zmiękczając mięso oraz ułatwiając jego pieczenie. Musztardowe steki z karkówki to pyszna potrawa, która pozwoli delektować się wyrazistym smakiem z każdym kęsem!

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Knorr
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki musztardy d’jon
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Potnij karkówkę na plastry o grubości 2 centymetrów.
  2. Wymieszaj w naczyniu olej, posiekaną natkę pietruszki, dwa rodzaje musztardy, sos sojowy, miód oraz przyprawę do wieprzowiny.
  3. Dokładnie posmaruj marynatą mięso i odstaw na co najmniej dwie godziny.
  4. Grilluj zamarynowane steki na średnio rozgrzanym grillu przez około 7 minut na każdej ze stron.
  5. Serwuj z pieczonymi ziemniakami.