Szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem – w sam raz na Dzień Babci i Dzień Dziadka

Dzień Babci i Dzień Dziadka to idealna okazja, aby zjeść razem coś słodkiego i obdarować ukochane osoby prezentami. Nie masz pomysłu na podarek? Zerknij na przepis poniżej

Szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem – w sam raz na Dzień Babci i Dzień Dziadka

Składniki:

Na ciasto:

  • gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
  • likier pomarańczowy – 1/2 szklanki
  • woda – ¼ szklanki
  • sok z cytryny – 2 łyżka
  • konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g
  • cukier puder – 100 g
  • woda do lukru – 2 łyżki
  • żurawina świeża – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny.
  2. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej.
  3. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa.
  4. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.

Smacznego!