Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić głód. W połączeniu z wyrazistym, a jednocześnie delikatnym – dzięki dodaniu kefiru – sosem, całość zachwyca oryginalnym połączeniem smaków.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 200 g mięsa z uda kurczaka
- 4 ziemniaki
- 3 jajka
- 2 szt. awokado
- 4 szalotki
- 50 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka chrzanu tartego
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki cukru
- otarta skórka z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
- Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę.
- Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.
Smacznego!