
Z tego powodu, podczas porannego posiłku, nie może zabraknąć nam węglowodanów, witamin i białka. Poszukując kuchennych inspiracji śniadaniowych, smacznych, a jednocześnie odżywczych, warto sięgnąć po receptury kuchni orientalnej.
Składniki:
- Łyżka pasty sezamowej Tahini marki Jasmeen
- Łyżka oliwy
- Sok z cytryny
- Odrobina wody
- 1/2 opakowania gotowanej cieciorki marki Jasmeen
- Świeży ogórek
- Papryka żółta
- Pomidor
- Sałata lodowa
- Awokado
- Łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
Sałatka:
- Awokado obieramy i wyciągamy z niego pestkę. Kroimy w kostkę.
- Warzywa myjemy i kroimy.
- Mieszamy wszystko w misce i dodajemy pół opakowania odsączonej gotowanej cieciorki.
Sos:
- Pastę Tahini mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną wody.
- Dodajemy do sałatki.
- Całość możemy posypać sezamem.
Pasta Tahini to kopalnia zdrowych składników. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, selen i cynk. Wspomaga przemianę materii i pracę układu odpornościowego.