Krewetka w różnych wydaniach
Dodatki do potraw przyrządzonych z krewetki kojarzymy najczęściej z pietruszką, masłem, czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Krewetki usmażone w ten sposób na patelni tworzą wykwintną propozycję kulinarną, od której warto zacząć swoją przygodę z owocami morza.
Różne odmiany skorupiaków sprawiają, że często nie wiemy, który gatunek najlepiej wybrać. Najgłębszym smakiem charakteryzują się krewetki tygrysie. Rozpoznacie je bez trudu – są znacznie większe od innych odmian. Mają bardzo dużo białego, delikatnego mięsa, co sprawia, że stają się składnikiem wielu popularnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Inspiracją do przygotowania tego wyjątkowego skorupiaka niech będzie propozycja szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na pyszną sałatkę z krewetkami. Smacznego!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 20 krewetek tygrysich
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z ziołami Knorr
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 garść kaparów
- 1 szczypta Chili z Indii Knorr
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g masła
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos sałatkowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
- Rozmroź mrożone krewetki, a następnie obierz je z pancerzy pozostawiając ogonki.
- Warzywa pokrój i przełóż do miski. Posyp je oliwkami i kaparami. Całość wymieszaj i polej gotowym sosem sałatkowym.
- Krewetki podsmaż na maśle z czosnkiem i posyp je chili oraz pietruszką.
- Przygotowaną sałatkę podawaj na talerzach. Na wierzch nałóż krewetki i zalej danie sosem z patelni.