Domowy bigos

Jesienią dużą popularnością cieszą się dania jednogarnkowe z długą tradycją. Na szczególną uwagę zasługuje jednak potrawa, która zdążyła zdobyć już międzynarodową sławę: jego wysokość bigos.

Domowy bigos

Czas przygotowania: 5 godzin

Ilość porcji: 15

Składniki:

  • 3 kg kwaśnej i słodkiej kapusty
  • 1,8 kg mięsa różne rodzaje, wieprzowe i wołowe, pokrojone w kostkę
  • 500 g wędzonki np. kiełbasy
  • 80 g suszonych wędzonych śliwek
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 sztuki Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 3 sztuki Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 2 opakowania Przyprawy do bigosu Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz kiszoną kapustę w zimnej wodzie.
  2. W garnku układaj naprzemiennie: mięso, przyprawy, śliwkę, grzyby oraz kapustę. Dodaj przecier pomidorowy. Wszystko zalej wodą na około 1 cm nad powierzchnię.
  3. Gotuj bigos przez około 4-5 godzin, co jakiś czas mieszając składniki. Na koniec dopraw danie przyprawą do bigosu.