Czas przygotowania: 5 godzin
Ilość porcji: 15
Składniki:
- 3 kg kwaśnej i słodkiej kapusty
- 1,8 kg mięsa różne rodzaje, wieprzowe i wołowe, pokrojone w kostkę
- 500 g wędzonki np. kiełbasy
- 80 g suszonych wędzonych śliwek
- 80 g przecieru pomidorowego
- 50 g suszonych grzybów
- 2 sztuki Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
- 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
- 3 sztuki Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
- 2 opakowania Przyprawy do bigosu Knorr
Sposób przygotowania:
- Przepłucz kiszoną kapustę w zimnej wodzie.
- W garnku układaj naprzemiennie: mięso, przyprawy, śliwkę, grzyby oraz kapustę. Dodaj przecier pomidorowy. Wszystko zalej wodą na około 1 cm nad powierzchnię.
- Gotuj bigos przez około 4-5 godzin, co jakiś czas mieszając składniki. Na koniec dopraw danie przyprawą do bigosu.