Buraki wracają do łask, podawane już nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Pieczone w piekarniku są doskonałym składnikiem lekkich sałatek. Kropką nad „i” w tej kompozycji będą orzechy i kawałki sera pleśniowego, którymi ją udekorujemy.
Składniki:
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
- bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
- buraki
- 2 pomarańcze
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 300 g młodych liści szpinaku lub mix sałat
Sposób przygotowania:
1. Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
2. Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
4. Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.