Rozwiązaniem może być samodzielne pieczenie ciast bezglutenowych. Szukasz inspiracji? Poznaj koniecznie nasz przepis na tartę z borówkami i wiśniową galaretką
Kto powinien jeść ciasta bezglutenowe?
Ciasta bez glutenu może jeść każdy. Są one idealne na każdą okazję i tak samo pyszne jak tradycyjne, znane nam wypieki. Jednak przede wszystkim są one dedykowane osobom chorym na celiakię czy nietolerancje pokarmowe. Na tę przypadłość cierpi przynajmniej 1 proc. populacji.
Jak zadbać o dobrą strukturę ciasta bez glutenu?
Istnieje wiele sposobów, aby ciasto bezglutenowe było nie tylko bardzo smaczne, lecz także miało odpowiednią strukturę – nie kruszyło się, nie rozpadało czy nie było przesadnie twarde. Wystarczy znaleźć odpowiedni składnik, który odpowiednio sklei dodatki. My w tym celu proponujemy olej kokosowy lub masło. Poniżej znajdziesz przepis na tartę bez glutenu, właśnie z dodatkiem masła. A więcej przepisów na ciasta bezglutenowe możesz znaleźć tutaj: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu
Jak tartę bez glutenu krok po kroku?
Składniki:
Wierzch:
- borówki
- galaretka
- budyń
- śmietanka kremówka
- cukier puder
Spód:
- masło
- mielone orzechy
- cukier z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
- Świeże borówki umyj i osusz. Rozpuść galaretkę bezglutenową i odstaw do
przestygnięcia. - Tartę możesz też przygotować z innymi owocami. Ważne, żeby owoce na kremie nie były zbyt ciężkie.
- Idealny krem do tarty przygotujesz na bazie budyniu o smaku śmietankowym do którego zamiast mleka dodasz śmietankę i odrobinę cukru pudru.
- Ciasto bezglutenowe na spód przygotuj wyłącznie mielonych orzechów, cukru, wanilii i masła. Nie musisz do tego używać nawet blendera czy miksera. Wystarczy, że zagnieciesz ciasto w rękach.
- Przygotuj formę do tarty. Na pyszny spód z orzechów wylej krem. Wyrównaj go. Na kremie połóż owoce, całość pokryj wyśmienitą galaretką. Włóż do lodówki na kilka godzin. Udekoruj miętą i płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!