Tarta bezglutenowa z owocami leśnymi

Szybkie i pyszne ciasto bezglutenowe, które rozpieszcza zmysły.

Tarta bezglutenowa z owocami leśnymi

Rozwiązaniem może być samodzielne pieczenie ciast bezglutenowych. Szukasz inspiracji? Poznaj koniecznie nasz przepis na tartę z borówkami i wiśniową galaretką

Kto powinien jeść ciasta bezglutenowe?

Ciasta bez glutenu może jeść każdy. Są one  idealne na każdą okazję i tak samo pyszne jak tradycyjne, znane nam wypieki. Jednak przede wszystkim są one dedykowane osobom chorym na celiakię czy nietolerancje pokarmowe. Na tę przypadłość cierpi przynajmniej 1 proc. populacji.

Jak zadbać o dobrą strukturę ciasta bez glutenu?

Istnieje wiele sposobów, aby ciasto bezglutenowe było nie tylko bardzo smaczne, lecz także miało odpowiednią strukturę – nie kruszyło się, nie rozpadało czy nie było przesadnie twarde. Wystarczy znaleźć odpowiedni składnik, który odpowiednio sklei dodatki. My w tym celu proponujemy olej kokosowy lub masło. Poniżej znajdziesz przepis na tartę bez glutenu, właśnie z dodatkiem masła. A więcej przepisów na ciasta bezglutenowe możesz znaleźć tutaj: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu

Jak tartę bez glutenu krok po kroku?

Składniki:

Wierzch:

  • borówki
  • galaretka
  • budyń
  • śmietanka kremówka
  • cukier puder

Spód:

  • masło
  • mielone orzechy
  • cukier z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

  1. Świeże borówki umyj i osusz. Rozpuść galaretkę bezglutenową i odstaw do
    przestygnięcia.
  2. Tartę możesz też przygotować z innymi owocami. Ważne, żeby owoce na kremie nie były zbyt ciężkie.
  3. Idealny krem do tarty przygotujesz na bazie budyniu o smaku śmietankowym do którego zamiast mleka dodasz śmietankę i odrobinę cukru pudru.
  4. Ciasto bezglutenowe na spód przygotuj wyłącznie mielonych orzechów, cukru, wanilii i masła. Nie musisz do tego używać nawet blendera czy miksera. Wystarczy, że zagnieciesz ciasto w rękach.
  5. Przygotuj formę do tarty. Na pyszny spód z orzechów wylej krem. Wyrównaj go. Na kremie połóż owoce, całość pokryj wyśmienitą galaretką.  Włóż do lodówki na kilka godzin. Udekoruj miętą i płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!