
Składniki:
- 6 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 100 g pęczaku jęczmiennego
- 1 pęczek natki pietruszki
- mały pęczek świeżego tymianku
- 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz tłuczony
- 2 opakowania pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski
- Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy
- Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy
- Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie
- Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, następnie dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem
- Pastę łączymy z jogurtem naturalnym, a uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno
Smacznego!