Lato to okres, w którym na straganach i w sklepach znajdziemy najwięcej owoców i warzyw. Zwykle nasze serca podbijają te, które pojawiają się sezonowo, jak truskawki, porzeczki czy agrest. Sałatka z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami to idealna propozycja na letnią przekąskę! Dzięki cykorii będzie ona bogata w witaminy i minerały takie jak magnez, żelazo, potas, witamina B1, B2 i C.
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Sałatka z truskawkami – składniki:
- 1 opakowanie sosu sałatkowego francuski Knorr,
- 15 świeżych truskawek
- 2 cykorie (mogą być w dwóch różnych kolorach, można wybrać także inny rodzaj sałaty),
- 1 garstka orzechów włoskich,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 opakowanie sera camembert.
Sposób przygotowania:
- W kubku połącz ze sobą trzy łyżki wody, oliwę oraz sos Knorr. Dokładnie wymieszaj, by stworzyć idealnie doprawiony sos.
- Liście cykorii porozdzielaj, umyj i osusz. Następnie ułóż je na półmisku. Truskawki umyj i oczyść. Następnie podziel je na połówki. Ser pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Rozgrzej patelnię, upraż na niej orzechy. Następnie je ostudź.
- Na talerzu rozłóż liście sałaty, kawałki sera i połówki truskawek. Sałatę polej sosem i posyp obficie orzechami.
- Sałatka będzie zdrowsza i bardziej efektowna, gdy wierzch potrawy posypiemy kiełkami słonecznika.