Czy to możliwe, że naczynie french press wynalazł Włoch? Zbadajmy historię tego naczynia i odkryjmy tajemnicę doskonałego sposobu na przygotowanie kawy za pomocą zaparzarki.
Proste wynalazki – genialne smaki
Włosi mają bogatą historię związaną z uwielbieniem dla kawy. W XVI wieku, gdy do Italii docierały pierwsze statki z czarnym złotem, kawę spożywano według tureckiej receptury. Pod koniec XVII wieku furorę we włoskich domach zrobiła, chętnie używana do dziś, caffettiera napoletana. Musiało minąć kilka kolejnych wieków, aby jeden z mieszkańców Półwyspu Apenińskiego wpadł na prosty, lecz genialny pomysł zaparzania smakowitego napoju. W 1929 roku Attilio Callimani z Mediolanu oddzielił zaparzane drobiny kawy od jej esencji – użył do tego dziurkowanej praski, która pełniła funkcję tłoka w szklanym naczyniu. Pomysł tak przypadł Włochom do gustu, że dziś zaparzarka konkuruje z ekspresami i kafetierami ciśnieniowymi. Kawa z tego naczynia posiada głęboki smak ziaren, jest łatwa i szybka w przyrządzaniu, a w dodatku można ją podawać w wielu wersjach.
Przepis na pyszną kawę
Jak przygotować kawę w zaparzarce tłokowej? Wystarczy wsypać do dzbanka dowolną ilość kawy (standard to jedna czubata łyżka na 125 ml wody), zalać ją gorącą wodą i dobrze zamieszać. Przez około 3-4 minuty ze zmielonych ziaren wydobywa się najcenniejszy ekstrakt. Po upływie tego czasu należy założyć pokrywę z praską i powolnym ruchem docisnąć fusy do dna. Przestrzeń ponad tłoczkiem wypełni się pachnącym naparem, który jest gotowy do picia. Napój z zaparzarki tłokowej idealnie nadaje się jako baza kawowych przepisów – świetne pomysły na pyszną latte, grand cherry, mokkę czy mango chai znajdziesz na stronie przepisynakawe.pl.
Włoski dzbanek o francuskiej nazwie
Skąd wzięła się więc nazwa french press? Według Francuzów pomysł na to naczynie narodził się jednak we Francji, gdzie zaczęto oddzielać fusy od naparu za pomocą prowizorycznego filtra. Francuski sposób picia przefiltrowanej kawy spopularyzował się w całej Europie i sprawił, że jego nazwa – french press – zaczęła oznaczać włoską praskę. Włosi musieli się z tym jakoś pogodzić – współczesna zaparzarka tłokowa z francuską nazwą produkowana jest na całym świecie, nie tylko ze szkła, ale i z metalu czy plastiku, w wielu kolorach i wzorach. Jej zasada działania nie zmieniła się od 1929 roku, a włoski dzbanek wciąż nazywamy „francuską praską”.