Składniki:
Galaretka:
- 750 ml czerwonego wina wytrawnego Marani Saperavi
- 4 łyżki cukru
- 5 płaskich łyżek żelatyny
- Owoce do dekoracji: maliny, jeżyny, borówki, truskawki.
Spód:
- 25-30 dag herbatników (w typie digestive)
- 4 łyżki miękkiego masła
Masa:
- 600 gramów sera homogenizowanego
- 2 jogurty typu greckiego
- 200 gramów serka mascarpone
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- Pół opakowania żelatyny
- Kilka kropel ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Herbatniki i masło połącz za pomocą malaksera. Tak przygotowaną masę wyłóż na tortownicę, a następnie ugnieć łyżką. Włóż na godzinę do lodówki.
- Połącz wszystkie składniki na masę. Na koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę ciągle mieszając aby nie dopuścić do grudek.
- Wlej masę na ciasteczkowy spód i wyrównaj wierzch. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Do garnka wlej wino i wsyp cukier. Dodaj żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Wystudzoną, ale nie zastygłą galaretkę przelej na białą masę. Do dekoracji użyj owoców sezonowych.