Sezonowa sałatka z kurczakiem, malinami i jeżynami

Choć wrzesień zwiastuje powolne nadejście jesieni, to na naszych talerzach wciąż gościć może pełne lato. Warto poeksperymentować i postawić na niebanalne smaki, które znajdziesz w tym przepisie.

Sezonowa sałatka z kurczakiem, malinami i jeżynami

Stragany i bazarki uginają się pod paletę pachnących dobrodziejstw natury. Warto je wykorzystać i poeksperymentować w kuchni z mniej oczywistymi zestawieniami smaków. Lekka mieszanka sałat w połączeniu z kurczakiem i sezonowymi owocami stworzy niebanalną kompozycję. Wybierz bogate w witaminy: jeżyny i maliny, dodaj winogrona, orzechy oraz chrupiący boczek – kulinarny efekt wow więcej niż pewny!

Składniki:

  • 3 garście mieszanki sałat Salsa Mix marki Eisberg
  • mały filet z kurczaka zamarynowany w oliwie i ulubionych ziołach
  • 100 g malin
  • 100 g jeżyn
  • 100 g zielonych bezpestkowych winogron
  • garść ziaren granatu
  • 2 plasterki grillowanego boczku

Sposób przygotowania:

  1. Mieszankę sałat Salsa mix ułożyć na talerzu.
  2. Zamarynowanego w ziołach i oliwie kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej do zrumienienia.
  3. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki wraz z pokrojonym w plasterki boczkiem.
  4. Całość posypać malinami, jeżynami, ziarnami granatu i przekrojonymi na pół winogronami.
  5. Sałatka będzie się idealnie komponować z aromatycznym sosem malinowym.