Składniki
- gorzka czekolada 60% – 200 gramów
- mleczna czekolada – 100 gramów
- margaryna do pieczenia – 200 gramów
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 200 gramów
- mąka – 150 gramów
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- posiekane orzechy włoskie – 200 gramów
- mleko – 75 mililitrów
- śmietanka 30% – 50 mililitrów
- gorzka czekolada 60% – 90 gramów
- mleczna czekolada – 30 gramów
Sposób przygotowania
- W kąpieli wodnej rozpuść margarynę z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
- Zmiksuj jajka z cukrem.
- Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
- Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady.
- Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
- Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.