Ślimaczki z ciasta francuskiego

Uwielbiasz ser? W takim razie spróbuj ślimaczków z ciasta francuskiego, idealnie sprawdzą się w roli karnawałowych przekąsek.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ser żółty najczęściej króluje na kanapkach, jednak w czasie karnawału warto wykorzystać ten ukochany przez wielu produkt do przygotowania pysznych przekąsek.

Składniki:

  • 200 g szynki parzonej
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
  • pieprz do smaku
  • 2 rolki gotowego ciasta francuskiego (ok. 375 g każda)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, a następnie podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda.
  2. Po wystudzeniu dodać starty ser, pokrojone w paseczki suszone pomidory i drobno posiekaną kapustę.
  3. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać.
  4. Farsz rozłożyć równomiernie na płaty ciasta francuskiego, zwinąć i pociąć na kilkucentymetrowe krążki.
  5. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.
  7. Podawać z ulubionym sosem.