Ser żółty najczęściej króluje na kanapkach, jednak w czasie karnawału warto wykorzystać ten ukochany przez wielu produkt do przygotowania pysznych przekąsek.
Składniki:
- 200 g szynki parzonej
- 200 g świeżych pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- 150 g kapusty pekińskiej
- 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
- pieprz do smaku
- 2 rolki gotowego ciasta francuskiego (ok. 375 g każda)
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, a następnie podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda.
- Po wystudzeniu dodać starty ser, pokrojone w paseczki suszone pomidory i drobno posiekaną kapustę.
- Całość doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać.
- Farsz rozłożyć równomiernie na płaty ciasta francuskiego, zwinąć i pociąć na kilkucentymetrowe krążki.
- Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.
- Podawać z ulubionym sosem.