W obiadowej roli – sałatka z kurczakiem
Wstając rano, przeważnie nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku do pracy. Rozwiązaniem może być szybka sałatka, która – dzięki dodatkowi mięsa – znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Kurczaka podsmażamy przez około 10 minut, a potem dodajemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę i ser. „Do przygotowanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Sałatka w słoiku do pracy
Składniki:
- pierś kurczaka
- Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne Knorr
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 2 garście rukoli
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 6 łyżek fasoli czerwonej
- papryka zielona
- 6 pomidorków koktajlowych
- 50 g sera feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. W ten sposób stworzysz aromatyczny dressing.
- Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
- Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
- Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!
Smacznego!