
W Polsce kuchnia arabska kojarzona jest zazwyczaj z kebabem. Nie powinno to nikogo dziwić. Danie jest popularne do tego stopnia, że jest serwowane niemalże w każdej miejscowości, niezależnie od liczby mieszkańców. Miłośnicy kulinarnych przygód starają się zażegnać tę tezę. Smakoszom, gdy słyszą o kuchni pochodzącej z Afryki Północnej lub Azji Mniejszej, przychodzą na myśl mniej popularne, intensywniejsze smaki.
Cielęcina z bakłażanem

Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 średniej wielkości marchew
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mały bakłażan
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez ok. 5 minut .2. Dodajemy pokrojone w kawałki (kostki) mięso – cielęcinę, posiekaną cebulę i marchewkę oraz ziemniaki. Razem to dusimy ok. 15 minut.
3. Dolewamy odrobinę gorącej wody i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek suszony, cynamon, kardamon, liść laurowy i koncentrat pomidorowy.
4. Razem dusimy przez ok. godzinę.
5. Odstawiamy.
6. Na koniec kroimy w plastry bakłażana i lekko przysmażamy na oleju. Po czym układamy je na wcześniej przygotowanym daniu.Każdy, kto przyrządzi tę potrawę z pewnością wróci po dawkę kolejnej inspiracji do jednej z restauracji Amrit!
Smacznego!