Surówka z marchewki po indyjsku

surowka z marchewki po indyjsku

Któż nie zna surówki marchewkowo-jabłkowej? Klasyka, która często kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa. Może warto byłoby trochę poeksperymentować w kuchni i spróbować ją przygotować w nowym wydaniu? Oto marchewka w indyjskim wydaniu – warto spróbować!

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:
– marchewka – 4 sztuki
– Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 opakowanie
– papryczka chilli – 1 sztuka
– migdały w płatkach – 2 łyżki
– sok pomarańczowy – 0,5 szklanki
– cukier – 1 łyżeczka
– cynamon – 1 szczypta
– kardamon – 1 szczypta
– kolendra – pół pęczka
– cytryna – 1 sztuka
– imbir małe kłącze – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Marchewkę, obraną i startą na tarce o grubych oczkach, połącz ze startym imbirem oraz drobno posiekaną papryczką chili.
Sok pomarańczowy wymieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, cukrem, kardamonem i cynamonem. Dodaj sos sałatkowy Knorr, dzięki któremu dressing będzie aromatyczny, ziołowy.
W piekarniku nagrzanym do 160 stopni upraż migdały. Będą gotowe po około 10 minutach.
Warzywa polej przygotowanym sosem, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka zmacerowała się, a smaki połączyły.
Przed podaniem posyp ją posiekaną kolendrą oraz uprażonymi migdałami.

A seler? Poszatkujmy go razem z jabłkiem, dodajmy płatki migdałów i Sos sałatkowy francuski, żeby uzyskać szlachetny smak prostej potrawy – pyszny dodatek do drugiego dania gotowy!