Składniki:
- 3 garście mieszanki sałat
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
- mały ząbek czosnku
- 100 g czerwonej papryki
- 70 g kiełbasy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- 3 jajka
- czerwona cebula
- świeże pieczywo
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia.
- Dołożyć drobno posiekany czosnek, a następnie krótko podsmażyć.
- Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem.
- Zrobić dwa wgłębienia, wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne).
- Przed podaniem do szakszuki dodać mieszankę sałat. Podawać ze świeżym pieczywem.