Szakszuka z mieszanką sałat

Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu, w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Oto propozycja na pożywne śniadanie!

Szakszuka z mieszanką sałat

Składniki:

  • 3 garście mieszanki sałat
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • 100 g czerwonej papryki
  • 70 g kiełbasy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 jajka
  • czerwona cebula
  • świeże pieczywo

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia.
  3. Dołożyć drobno posiekany czosnek, a następnie krótko podsmażyć.
  4. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem.
  5. Zrobić dwa wgłębienia, wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne).
  6. Przed podaniem do szakszuki dodać mieszankę sałat. Podawać ze świeżym pieczywem.