Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Ciekawe połączenie kaszy z różnymi dodatkami owocowymi lub twarogiem wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha. Desery z kaszą są przyjemnym posiłkiem, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne ciasto.

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów, faktur oraz lekkością, co w dzisiejszych czasach nie jest bez znaczenia. Zatem – do dzieła! Dziś przygotujmy ją w formie aromatycznych chrupiących placków. Oto pomysł na placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną:

Czas przygotowania: 80 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Placków z kuskusu Knorr
  • 1 pieczony burak
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz buraka w piekarniku, wcześniej zawijając go w folię aluminiową.
  2. Przesyp do miski zawartość Placków z kuskusu Knorr, wlej 200 ml wrzątku i odstaw na ok. 15 minut, by kasza nasiąkła i zmiękła.
  3. Następnie upraż na patelni ziarna słonecznika.
  4. Po ostudzeniu kaszy, dodaj do naczynia buraka pokrojonego w kostkę, jajko, mąkę, pestki słonecznika.
  5. Dołóż również połowę posiekanej natki.
  6. Powstałą masę wyrabiaj, by potem uformować placki.
  7. Smaż je na patelni.
  8. Do podania idealna będzie kwaśna śmietana.

Smacznego!

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Kasza

- Desery z kaszą

- Dania z kaszą