Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Ciekawe połączenie kaszy z różnymi dodatkami owocowymi lub twarogiem wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha. Desery z kaszą są przyjemnym posiłkiem, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne ciasto.

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów, faktur oraz lekkością, co w dzisiejszych czasach nie jest bez znaczenia. Zatem – do dzieła! Dziś przygotujmy ją w formie aromatycznych chrupiących placków. Oto pomysł na placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną:

Czas przygotowania: 80 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Placków z kuskusu Knorr
  • 1 pieczony burak
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz buraka w piekarniku, wcześniej zawijając go w folię aluminiową.
  2. Przesyp do miski zawartość Placków z kuskusu Knorr, wlej 200 ml wrzątku i odstaw na ok. 15 minut, by kasza nasiąkła i zmiękła.
  3. Następnie upraż na patelni ziarna słonecznika.
  4. Po ostudzeniu kaszy, dodaj do naczynia buraka pokrojonego w kostkę, jajko, mąkę, pestki słonecznika.
  5. Dołóż również połowę posiekanej natki.
  6. Powstałą masę wyrabiaj, by potem uformować placki.
  7. Smaż je na patelni.
  8. Do podania idealna będzie kwaśna śmietana.

Smacznego!