
Lato obfituje w smaczne i zdrowe warzywa. Przepyszną propozycją obiadową mogą być szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym!
Składniki na szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 20 g drożdży
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki cukru
- 300 g żółtego sera Gouda
- 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
- 2 łyżki masła
- 100g wędzonego, parzonego boczku
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać.
- Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać, następnie wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
- Ponownie wyrobić, uformować trzy kulki i pozostawić je do wyrośnięcia.
- Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
- Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle.
- Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe.
- Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi.
- Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.