Przedstawiamy przepis na pyszne risotto z dynią!
Składniki na jedną porcję:
- Dynia 200 g
- Szalotka 50 g
- Ryż arborrio 100 g
- Tymianek
- Wino białe 50 ml
- Odrobina oliwy
- Masło około 10 g
- Grana padano 60 g
- Siemię lniane 10 g
- Wywar warzywny około 100 ml
- Pestki dyni
Czas przygotowania: 40 minut
Sposób przygotowania:
- Szalotkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle w głębokim garnku. Do naczynia dodać ryż i prażyć do uzyskania białego koloru.
- Następnie dodać wino, tymianek i wywar z warzyw. Ryż powinien być al dente, szacunkowy czas przyrządzania to około 10minut.
- Dynię skropioną oliwą piec w 175 stopniach przez około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zmiksować dynię na gładkie puree.
- Przyprawioną masę dodać do ryżu, dodać odrobinę masła i starty ser grana padano.
- Podawać z świeżo tartym serem grana padano, prażonymi pestkami dyni i siemieniem lnianym.
Smacznego!